Bagnaia verdensmester i MotoGP 2023

Bagnaia 1, Martin 2 – det ble rekkefølgen i årets MotoGP

Etter en hendelsesrik finale i MotoGP 2023, er Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) verdensmester. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) som krasjet ut av løpet etter en hendelse i sving 4 med Marc Marquez (Repsol Honda Team) ble nummer 2. Pecco kjørte inn til seier etter en fenomenal kamp om ledelsen med Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP™) og Johann Zarco (Prima Pramac Racing) som begge lå klistret til italienerens bakhjul. ‘Diggia’ krysset målstreken på andreplass med Zarco på tredjeplass. Di Giannantonio fikk imidlertid tidsstraff etter løpet på grunn av lavt dekktrykk og rykket ned til P4. Det gjorde at Zarco rykket opp til P2 og Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) fikk den siste pallplassen.

Etter at Maverick Viñales (Aprilia Racing) ble straffet med tre gridplasseringer for å ignorere de svarte og oransje flaggene under Warm Up, ble Pecco flyttet opp til pole posisjon mens Martin fortsatt måtte starte fra P6. Bagnaia fikk en tilnærmet perfekt start fra pole og tok ledelsen, men Martin startet også bra og tok en tidlig P2. Pecco P1, Martin P2 – det var stillingen etter første runde. Red Bull KTM Factory Racing-paret Brad Binder og Jack Miller lå på P3 og P4, og slik holdt det seg til sving 1 ved starten av runde 3. Martin var rett bak Pecco og da duoen slapp ut ankeret inn i sving 1, kom Martin for nær og fikk en lett kontakt med Pecco. Martin drriftet deretter ut bredt – meget bredt – og falt til P8, med Pecco fortsatt i ledelsen.

Kampen for å gjenerobre tapte posisjoner begynte på runde 4 for Martin. P8 ble P7 da spanjolen passerte Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP). Martin prøvde å gjøre det samme med Viñales en runde senere, men sistnevnte ville ikke ha noe av det – og en reprise fant sted i sving 11. Lenger fremme lå Binder tett bak Pecco. Bak var det en intens kamp mellom Marc Marquez (Repsol Honda Team) og Johann Zarco (Prima Pramac Racing), noe som gjorde at Viñales og Martin kunne ta dem igjen.

Det som skjedde videre avgjorde til slutt mesterskapet. Martin var synlig frustrert og på runde 6, etter å ha kommet seg forbi Viñales, var Marc Marquez neste. Ved sving 4 gjorde Martin et forbikjøringsforsøk på innsiden av åtte ganger verdensmester Marquez, men det ble kontakt. Så mye at paret gikk overende. Martin gikk rett i grusen, mens Marquez ble kastet inn i en stygg highsider. Dermed var to av hjemmefavorittene ute av løpet. Marquez sitt siste løp med Honda endte i stor skuffelse, mens Martins håp om å sikre seg MotoGP-tittelen forsvant. En smertefull avslutning på en fantastisk sesong for Prima Pramac-føreren.

Med Martin ute av løpet var Bagnaia verdensmester i MotoGP i 2023. «MARTIN OUT» ble signalisert på pitboarden hans da de to KTM-ene til Binder og Miller nå var 1 og 2, mens Zarco og Viñales jaget bak Pecco. Med 12 runder igjen gjorde Binder en feil. En stor en. Akkurat som han gjorde i Tissot Sprint, gikk sørafrikaneren bredt i sving 11, og falt fra P1 til P6. Miller ledet nå Pecco med litt over et sekund.

Binders comeback begynte med et aggressivt trekk på Alex Marquez i sving 4, noe som resulterte i at han fikk en en posisjonsstraff og måtte slippe Alex marquez foran seg. Med ni runder igjen ble Millers løp avsluttet. Australieren krasjet i sving 10, og ga ledelsen tilbake til Bagnaia, som nå hadde Zarco bare 0,3 sekunder bak seg. Det kan være at mesterskapet var avgjort, men løpet var unektelig ikke. Det ble en intens kamp helt til målstreken og det endte med Pecco 1, Di Gianntonio 2 og Zarco 3. Etter løpet fikk imidlertid Di Gianntonio 3 sekunders tidsstraff for å ha kjørt med for lavt dekktrykk og dermed ble Zarco 2, binder 3 og Diggi 4.

Løpet viste med all ønskelig tydelighet at Bagnaia har evnen til å holde sg rolig under press og kunne derfor kjøre feilfritt. Martin har fremdeles temperament som kan være vanskelig å kontrollere, noe som viser seg når han kommer under press. Sesongen sett under ett var det en verdig mester som ble kåret.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser