Slik forebygger du motorsykkeltyveri

I dagens samfunn er det organisert kriminalitet som gjelder. Langt færre tyverier skjer tilfeldig, for eksempel ved at du har glemt nøkkelen i tenningslåsen. Anledning gjør fortsatt tyv, men ikke så ofte som før i tiden.

De organiserte ligaene stjeler gjerne dyre modeller, gjerne sportssykler. Mange av disse havner utenlands eller som reservedeler innenlands.

I England var det for et par år siden populært blant tyver å bruke stjålne motorsykler som fluktkjøretøy ved ran. Som oftest fant politiet motorsykkelen som et utbrent vrak senere. Tyvene tok peiling på motorsykler uten startsperre. Det ble imidlertid færre slike tyverier da menigmann begynte å gripe inn slik at politiet fikk arrestert flere av tyvene.

Positivt er det at motorsykkelfabrikkene stadig blir bedre på integrert tyverisikring, selv om det er en lang vei å gå før en kommer opp på bilnivå.
 

Ryktene forteller at tyvene har begrenset kunnskap om slikt som startsperre på motorsykler, da slike motorsykler mange ganger blir funnet igjen, mer eller mindre ramponerte, fordi tyvene ikke har klart å starte dem.

Motorsykler som er utstyrt med GPS-sporing kommer ofte til rette igjen. Alternativer for å kunne finne en stjålet motorsykkel ved hjelp av GPS har vært på markedet et par år. Tidligere har dårlig batteritid vært en utfordring, men markedet har utviklet seg, og dette kan være gunstig for forsikringspremien.

De fleste motorsykler stjeles utendørs. De som forsvinner fra en garasje, stjeles ofte fra et fellesanlegg der flere personer har adgang.

Slik beskytter du deg best mulig.
Lås er et selvfølgelig tiltak for å forhindre tyveri, og det er også et krav hos forsikringsselskapene. Ta kontakt med ditt eget for å høre hvordan de forholder seg til saken.

Statistikk og utvikligen peker på at GPS blir et bedre alternativ, og det har flere forsikringsselskap begynt å premiere.

Mange motorsykkelprodusenter tilbyr alarm som originaltilbehør, og det finnes flere ettermarkedsalternativer for eldre modeller. Flere produsenter har skivelås med innebygd alarm i sortimentet, og dette er en praktisk og effektiv løsning.

En privat garasje uten innsyn er den beste beskyttelsen du kan by på. Men skulle det likevel være slik at tyvene vet hvor motorsykkelen befinner seg og er fast bestemt på å få tak i den, så gjør det så vanskelig som mulig. Lås motorsykkelen og sett den på en plass som gjør det vanskelig å få den ut.

En fellesgarasje er bedre enn å sette fra seg motorsykkelen på gata. Har du bilen stående på en fast plass, kan du ved vinterlagring stille motorsykkelen mellom bilen og veggen for å gjøre det vanskeligere for tyven.

Er du nødt til å parkere utendørs, så sett motorsykkelen på et opplyst sted der flere passerer. Lås motorsykkelen fast til noe som sitter fast i bakken, for eksempel en stolpe.


Har du motorsykkelen stående utenfor din egen bolig, kan det være en idé å montere en lampe som er koblet til en bevegelsessensor på fasaden. Ingen ønsker å bli sett når de skal stjele motorsykler. Du kan også låse motorsykkelen fast til en innretning på bakken.

Overtrekk gjør mer enn å beskytte mot vær og vind – en liten ekstrabonus er at det også til en viss grad kan forebygge et tyveri.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser