Trondhjemsridtet 2019 – en hyllest til pionerene.

I 1919 arrangerte Norsk Motorcycle-Klub et motorsykkelløp fra Oslo til Trondheim og tilbake til Oslo. Av 21 påmeldte ryttere startet 12, og av disse kom bare 6 i mål. Løypa var på 119 mil, og kjøreruta gikk fra Kristiania via Kongsvinger-Elverum-Koppang-Tynset-Røros-Trondhjem-Dombås-Otta-Gjøvik-Fluberg-Hakadal tilbake til Kristiania. Løpet ble vunnet av Erik Gotaas på en amerikansk Excelsior 1000 ccm 1919 modell.

Det var regnvær og bløte grusveier på størstedelen av turen, og det var derfor en imponerende prestasjon å gjennomføre dette lange løpet i 1919. I Trondhjem skulle rytterne ha en 6 timers pålagt pause, og det var meningen at de skulle sove på Hotell Britannia. Ingen av rytterne benyttet seg av tilbudet da det var viktigere å skru på syklene. Det var sparsomt med rapporter til sekretariatet til NMK i Kristiania under løpet, og spenningen var stor på Fæstningspladsen søndag kveld da det gikk rykter om at to ryttere kom hakk i hæl. Det var Oscar Wiger på Reading Standard og Erik Gotaas på Excelsior, og de passerte målstreken samtidig. John Vister på Indian kom først inn mandag morgen. Årsaken var at forgasseren hadde sprukket, men han hadde klart å reparere den med hesjetråd som han hadde funnet ute på et jorde. De to siste rytterne som kom i mål hadde overnattet ute et sted på Hadeland da de begge hadde mistet lyset på syklene.

Frode Jensen er klar for Trondhjemsridtet 2019 med sin Triumph 3H 1937!

Det er nå 100 år siden det første Trondhjemsridtet ble arrangert, og det er en norsk motorhistorisk begivenhet at organisasjonen Trondhjemsridtet 1919 sammen med Norsk Motor Klubb arrangerer løpets 100 års jubileum. Rittet i 1919 ga rytterne en tøff utfordring da løpet var langt og veiene var stedvis meget dårlige. Jubileumsløpet skal gå på tilsvarende historiske og varierte veier, og mange av dem vil være med grus. Dagsetappene er lange, men siden rytterne klarte dette for 100 år siden så vil selvfølgelig dagens deltakere klare det – 100 år etter!
Løpet har 4 dagsetapper, og starter på Morten’s Kro, Gjelleråsen nord for Oslo morgenen 8. juni (Pinseaften). Første dagsetappe er på ca. 25 mil og går til Trysil. Neste dagsetappe søndag 1. Pinsedag blir på hele 35 mil fra Trysil til Trondheim. Mandag morgen kjøres de 35 milene fra Trondheim til Gålå, og siste dag drar følget via det nyåpnede norske vegmuseet på Hunderfossen før løpet avsluttes på ettermiddagen tirsdag. Da noen av fjellveiene kan være stengt vil det være alternative veier.

Dersom du har lyst til å følge løpet eller vite hvor du kan se deltagerne passere – klikk inn på www.trondhjemsridtet.com.
Dette er langt mer interessant både å se og høre en et vanlig sykkelritt!