Roadracingførerne lader opp i Spania

I februar og mars velger så å si halvparten av Norges roadracingførere å ta turen til Spania for sesongforberedelser. Før var det kun toppførerne som tok turen, men nå er det flere og flere som prioriterer denne treningen. Norges Motorsportforbund har sendt oss en rapport om oppladingen til mange av disse førerne.

Deltakere fra 13 til 65!
Yngstemann som var på trening før påske, var 13-årige Martin Eriksen. Han kjører sitt debutrace under første NM-runde på Vålerbanen 19. mai. I ryggen har han tunge aktører som Carl Berthelsen og Marty Cochrane. Han var nest raskest av alle de fem juniorsport 300-utøverne som stilte til start, kun slått av Stina Rignes. Sistnevnte har hatt to Spania-opphold tidligere i vinter.

Motorsportforbundet melder at førere opp til 65 år har deltatt på trening for sporten de elsker. Ikke minst er det sosiale aspektet viktig.

Superbike
Både Superbike-førerne Ole Bjørn Plassen (Ducati), Norvald Haaland (Kawasaki), Carl Berthelsen (nå Yamaha), Henning Flathaug (Honda), og Norgesmester i Superstock 600 og nyopprykket til Superbike Trym T. Johansen (Suzuki) har vært på Sundby Racings trackdays denne uka. Ole Bjørn er råsterk på Catalunya i år, og det lover bra siden han skal kjøre full sesong i det spanske mesterskapet, CEV. Det er likevel å håpe at det blir et innhopp eller to i NM. Norvald Haaland var uheldig og fikk problemer med motoren på dag to, men virker sterk og motivert etter forrige sesongs skadeavbrekk. Carl Berthelsen er tilbake i NM etter en sesong i IDM, på nytt merke og med nytt team. Henning Flathaug kjørte med sin gamle sykkel i påvente av den nye Honda SP2. Han var en liten tur i grusen siste dag, men virker enda sterkere enn forrige sesong. Fredrik Ommedal, også U25-utøver, viste imponerende fremgang.

Superstock 600
Det var flere Superstock 600-førere til stede, og med årets endring av NM og N-cup håper Motorsportforbundet at klassen vokser. Stinius Viking Ødegaard hadde en bra test på Cartagena, og nyopprykkede Junior-, U25- og NMF Team Norway Junior motorsport-fører Jonathan Lykke Nessjøen imponerte sterkt. På Catalunya ble det kjørt et minirace, det var Stinius og Jonathan som lå i teten og fightet hele veien til mål, og Jonathan tok en knapp seier. Videre har Atle Glorud Syversen og Bobbo Enger også vært i Spania i vinter, og har jobbet seg bra nedover på rundetidene. Atle var uheldig dag tre på Cartagena, han endte i grusen med brukket venstretommel, men regner med å være klar til sesongstart. U25-utøverne Eskil Kling og Marcus Høston debuterte på 600-kubikkere, og viste også stor fremgang. Det samme gjaldt brødrene Kronstad, som var på plass med nye sykler.

Juniorsport 300
De aller yngste som deltar i Juniorsport 300 (fjorårets A2-klasse), var godt representert, særlig jentene. Det er en betydelig og gledelig økning av jenter i sporten. Mia Rusthen, Desire Sterner (begge NMF Team Norway Jenter og Double trouble racing), har hatt imponerende fremgang, og begynner nå å puste Stina Rignes i ryggen. Renate Malzev Johansen har også hatt førsteklasses utbytte av treningen.

Denne klassen åpnes i år også opp for utøvere over 21 år. Klassen Super sport 300 har likt reglement som Junior sport 300, med unntak av fri fjæring. Her blir det i hvert fall fire nye utøvere, og forbundet håper klassen kan være en fin inngangsbillett til norsk roadracing. Syklene er relativt rimelige, har god driftssikkerhet, og sliter ikke så mye dekk. Dette gjør klassen relativt rimelig sammenlignet med andre klasser.

Det var flere jenter enn vanlig på trening i Spania i år. Det har vært en økning i antall jenter på løp også, men det er mange som kjører bare treninger. NMF skal ha en egen jentesamling i sommer, og håper dette vil bidra til at flere stiller til start i racene.

Mye å glede seg til
Forbundet melder også at U25-prosjektet, som startet i fjor, fortsetter i år. Det er planlagt fem samlinger for disse førerne, og i tillegg blir det oppfølging på de fleste NM-rundene. Som instruktører stiller blant annet Ole Bjørn Plassen, Bjørn Ljosland, Trond Rusthen, Caroline Olsen, Chris Sæther og Marty Cochrane. Thomas Sigvartsen skal ha race-oppfølging med utøverne under flere av NM-helgene.

Seniorsamling blir avholdt 14. april, med fokus på skadeforebyggende trening og bevegelighet. Denne samlingen er for alle utøvere med lisens. Forbundet melder at det fortsatt er noen ledige plasser.
I år blir det hele fem NM-runder med totalt 10 løp for alle klasser. I tillegg kjøres det Nordisk Mesterskap på to av disse rundene, 29. juli og 15. september, og det blir Classic Superbike og Classic Supersport under NM-finalen på Rudskogen 15. september.

Med andre ord er det mye å glede seg til i tiden fremover!
 

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser