Raser mot kleine MC-utspill

I forbindelse med helgens Se Oss-aksjon i regi av NMCU, valgte Statens Vegvesen å gå ut med et skikkelig skremmeskudd: Statistisk sett vil én MC-fører miste livet og 20 MC-førere bli skadet hver uke det neste halvåret. Årsaken de primært peker på er "rustne mc-førere". Det er mer enn nok til å irritere NMCU, som mener Statens Vegvesen heller burde gitt norske motorsyklister ros. Her er saken hentet fra NMCUs nettsider.

Vi forventer mer av et utspill fra Vegdirektoratet enn noen kleine uttalelser om ”rustne MC-førere”. Det er nesten vanskelig å forstå at denne pressemeldingen kommer fra samme etat som var vertskap for den superviktige OECD konferansen om MC-sikkerhet på Lillehammer i 2008. De progressive kreftene i Statens vegvesen – de som står bak prosjekter som Avtale om trafikksikkerhet, Håndbok 245, Nullvisjonsvei for MC og verdens beste MC-opplæring – må gremme seg.

Dessverre er det tydelig at enkelte i direktoratet ikke har fått med seg at motorsyklistene i Norge er milevis forbi gode råd om ”gul vest og defensiv kjøring”. Vet man ikke at Full Kontroll og Godt tenkt er trykt opp og distribuert i 160.000 eksemplarer?

Dessuten glemmer man for et øyeblikk at NMCU faktisk deltok i analysegruppa som utførte dypstudien det refereres til og at vi derfor også vet at 34 av de 157 drepte omkom i sammenstøt med objekter innenfor sikkerhetssonen. Det er Statens vegvesen sitt ansvar – ikke motorsyklistenes. Vi vet også at svært mange av de mer enn 50 som omkom på grunn av ekstrem atferd ikke hadde MC-førerkort og aldri i sitt liv hadde eid en motorsykkel. Og at flere av dem omkom på en lånt eller stjålet sykkel. Med andre ord: At de ikke var motorsyklister i vanlig forstand.

Ute i verden blir Norge sett på som et foregangsland når det gjelder MC-sikkerhet. Vi begynner derfor å bli ganske lei av at enkelte i Vegdirektoratet alltid skal framstille motorsyklistene i et dårligst mulig lys. Kunne man ikke for en gangs skyld heller gi oss litt kred for at vi har gjort Norge til et av verdens sikreste land å kjøre MC i …

Se også innslag i Kveldsnytt på NRK søndag 13. mai (spol fram til 4:40)

Hva mener du om utspillet til Statens Vegvesen? Ta debatten i kommentarfeltet!
 

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser