NMCU bekymret for selvkjørende biler

I brevet står det at man i begeistring over ny teknologi kanskje kan lure bileiere til å tro at noe som egentlig er et førerstøttesystem er en slags autopilot som gjør at du kan lene deg tilbake med armene i kors og ikke lenger være aktiv fører av bilen.

Hør også lederen av NMCU, Hans Petter Strifeldt, uttale seg om temaet i denne videoen.

Teksten i brevet til Ketil Solvik-Olsen lyder som følger:

«Kjære statsråd,

NMCU følger nøye med i debatten rundt autonome kjøretøy og har fått med oss statsrådens begeistring for selvkjørende biler, slik det for eksempel kom fram i en artikkel i Dagens Næringsliv den 15. september i år. 

NMCU viser til en ulykke på E18 ved Drammen den 27. juli i år, der en ung kvinnelig motorsyklist ble meid ned bakfra av en Tesla, med «autopilot» påslått. Det er bekymringsfullt dersom Teslas «autopilot» ikke er i stand til å oppdage en motorsykkel, men det er enda mer bekymringsfullt dersom sjåføren har blitt lurt til å tro at noe som egentlig er et førerstøttesystem er en «autopilot» som gjør det mulig å legge armene i kors og ikke lenger føre bilen.

I mai i år ble en Tesla-fører drept i en ulykke i Florida i USA. Der var også «autopilot» påslått. Grunnleggeren av Tesla, Elon Musk, har i en kommentar sagt at ulykken ikke hadde skjedd dersom bilen hadde vært utstyrt med den oppdaterte versjonen av «autopiloten» som installeres i Tesla-bilene nå i høst. Med andre ord en klar innrømmelse av at den forrige versjonen av systemet var en beta-versjon som ikke hadde vært testet godt nok før det ble gjort tilgjengelig for forbrukerne.

NMCU er absolutt ikke mot en framtid med autonome kjøretøy, men vi er litt bekymret for at produsenter og myndigheter antagelig «overselger» tilgjengelig teknologi. NMCU mener det er mange etiske, juridiske og trafikksikkerhetsmessige betenkeligheter ved at det som egentlig er et førerstøttesystem markedsføres som en «autopilot», som faktisk er i stand til å føre bilen. Ingen biler på markedet er selvkjørende, og vil antagelig heller ikke være det på mange, mange år. Det er derfor litt skummelt om nøkkelpersoner er med på å skape et inntrykk av at det allerede finnes biler som har «autopilot» og kjører seg selv. 

NMCU er veldig tydelig på at alle systemer som betegnelsen «selvkjørende» skal baseres på må testes grundig med både motorsyklister, syklister og fotgjengere før de tas i bruk.

NMCU håper statsråden tar vår lille betenkning til etterretning.»

Hva er din mening om temaet selvkjørende biler?

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser