Motoren i nye Suzuki GSX-R 1000 dissekeres

Suzuki skal ha hatt fire mål for den nye motoren i GSX-R 1000; mer krefter på toppen av turtallsregisteret, optimalisere størrelsen og utformingen for å forbedre motorsykkelens atferd under svingkjøring, inkorporere mer avansert elektronikk, samt by på en solid og pålitelig kraftkilde.

En motor med ujevn tenningsrekkefølge som hos MotoGP-maskinen GSX-RR var med i planene, men den japanske produsenten mener at dette ville ha gjort nye GSX-R for dyr. De fortsatte derfor med å forbedre sin eksisterende teknologi med jevn tenningsrekkefølge, med litt uortodokse metoder.

Sammenlignet med den gamle motorens 182 hestekrefter ved 11 500 rpm spytter den nye ut 202 hestekrefter ved 13 200 rpm. Den nye 1000-kubikkeren er mer overkvadratisk, med et boring-/slagforhold på 76,0/55,1 millimeter, samtidig som maks turtall er økt fra 13 500 turtall til 14 500 rpm. Motoren er også 22,2 millimeter kortere og 6,6 millimeter smalere enn den gamle.

For å øke kreftene på toppen uten å tape krefter i resten av registeret, har Suzuki konstruert det de kaller Broad Power System. Det handler om fire ulike metoder som jobber sammen; variable ventiltider, såkalte finger followers i ventilstyringen, spredere av shower-typen i luftboksen, og nye eksosventiler.

Den variable ventilstyringen SR-VVT er helt mekanisk, med stålkuler som beveger seg i spor på innsugskammens drev. Ved høyere turtall tvinges de 12 kulene utover av sentrifugalkraften, og dette flytter kamdrevets posisjon og påvirker innsugskammens timing.

Ventilstyringen benytter seg nå av såkalte finger followers, som gir mer kontroll og fungerer bedre ved høyt turtall sammenlignet med forgjengerens løsning med konvensjonelle ventilløftere.

Det nye spjeldhuset styres med Ride By Wire-teknologi og er 19 millimeter kortere, men har større boring – 46 millimeter mot forgjengerens 44 millimeter.

Hver sylinder mates med bensin fra en spreder som plasseres i en bratt vinkel i spjeldhuset, og enda en øverst i luftboksen. De sistnevnte kickes i gang ved høyt turtall.

En ECU med 32-bits prosessor ivaretar motorstyringen gjennom sensorer ved hjulene, veivakselen, girkassen og spjeldhuset, samt ved hjelp av data fra den gyrostyrte IMU-enheten. Blant de nye funksjonene som får hjelp av denne teknologien finner vi 10-trinns traction control, quickshifter og launch control, for å nevne noen detaljer.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser