Kommentar: Anonyme amatører

I helgen skal Norges raskeste menn og kvinner dundre, hyle, rulle, sladde og skrape seg rundt de 1901 meterne på Rudskogen i Rakkestad kommune. Millimetre fra bakken, overskrevs på motorsykler med opp til 200 hestekrefter, skal det kåres både vinnere og tapere, det skal krasjes, det skal kjempes og det skal krangles.

Noen av elementene helgen kommer til å inneholde høres ut som en suksessoppskrift for et TV-konsept på hvilken som helst reklamefinansiert kanal. Likevel vil det sannsynligvis bare være noen få hundre som løser billett til dette. Hvorfor det?

Pinlig stille
Jo, forklaringen er faktisk like enkel, som den er irriterende. For mens Gatebil-arrangementene på bane, som huser tusenvis av feststemte deltakere fra nær sagt alt som kan oppdrives av kriker og kroker i Norge, omtrent druknes av invitasjoner og saftig markedsføring, er det stille fra Norges Motorsport Forbund og arrangøreklubber. Pinlig stille!

Her om dagen tikket det riktignok inn en e-post fra presseansvarlig for 2-hjuls festivalen, som kommende helgs arrangement vitterlig kalles. Der kunne vi lese om «et enestående idrettsarrangement hvor eliten i en av de mest krevende idrettene samles for å gjøre opp om heder og ære.» Vi i pressen ble sågar invitert til å ta del i dette «sirkuset».

Okei, det er mulig det er et sirkus, men da mangler det både elefanter med ball, linedansere og snublende klovner. Er det kjøringen som er sirkuset, da eller? Hvor er i så fall «brødet»?

Langt fra nok
Alle som noen gang har invitert noen til noe, vet at sjansen for at folk kommer faktisk øker i ganske jevn takt med antall interessante aspekter arrangementet har ved seg. Inviterer du gutta til grillmat er det kanskje nok å skrive at du har kjøpt en kasse Coronas, er det jentekveld på gang, kan det være lurt å nevne ordene ost og kjeks i samme setning, men for et slik «enestående arrangement» er det langt fra nok.

Hvorfor skal jeg stappe hele familien i bilen og sette kursen mot Rakkestad en søndag formiddag, når jeg kan reise på stranda, bygge sandslott, spise is og smugkikke på damene bak speilblanke solbrilleglass? Hvorfor skal jeg ikke heller prioritere å dra på lekeland med unga og garantert få en kjempedag?

Det er nettopp det DERE må fortelle meg. Ja, naboen min og onkelen hans også. Vil dere ikke ha tilskuere? Vil dere fortsette å være anonyme amatører, som atter en mandag, etter nok et skuffende publikumsoppmøte, klør dere i bakhodet og sutrer over at det kom så lite folk.

Folket vil ha brød og sirkus de. Den taktikken har funket helt fint siden de gamle romerne inviterte folket for å se gladiatorkamper, for å stagge den økende politiske misnøyen. Greit nok at norsk racing kan være spennende nok for oss som er sausa inn i miljøet på en eller annen måte, men hvor lenge synes Ola Nordmann og resten av familien det?

Hvor er musikkscenen med underholdning for både store og små? Hvor er den svette 16-åringen som er utstyrt med kanindrakt og gratis ballonger? Hvor kan ungene få malt ansiktene sine? Hvor er karusellene? Hvor er stuntoppvisningen? Hvor er bodene med spesialtilbud? Hvor er babsene som poserer i bikni? Hvor er lidenskapen?

Jeg forstår de godt jeg, de som på bike.no sier de heller prioriteter paragliding-treff eller MotoGP på tv. Jeg forstår til og med de som heller henger i stigen og maler huset på søndag.

Større visjoner
Et selverklært «enestående idrettsarrangement» er per definisjon ingenting i 2010, så lenge det er det eneste som tilbys. Når de ansvarshavende i tillegg ikke er i nærheten av å ønske å kommunisere ut til folket at det skjer noe spennende på Rudskogen 5.-6- juni, ja, da kan de bare bruke hele førstkommende mandag til å bade i sin egen
medlidenhet.

Skal roadracing få noe i nærheten av den plassen den faktisk fortjener i både media og i norske hjerter trengs det større visjoner enn en steindau pressemelding ni dager før det braker løs.

Ja, for jeg er ikke det minste tvil om at det kommer til å brake løs. Det er bare så synd at ingen visste om det eller ble fristet til å se det.

Hva synes du må gjøres for at roadracing skal bli populært blant «folket», eller er det overhodet mulig? Er det ok som det er i dag, eller har du nye forslag? Kom med dine kommentarer under.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser