Hjelmkrangel i Sverige

Åpningshjelmen Nolan N103 er en storselger fra en av verdens største hjelmprodusenter og stemmer resultatene fra testene utført av Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) er det ikke annet enn en skandale.

Testen viste nemlig at støtabsorberingen på ett av sju punkter oversteg grenseverdinormen ifølge ECE 22-05. Hjelmen klarer dermed ikke testnormen, noe de andre hjelmene i testen gjorde.

Stiller spørsmålstegn
I Norge er det Erling Sande som er importør av Nolan-hjelmer, mens det er Grahns som har samme oppgave i Sverige. Den testede hjelmen var kjøpt hos en av deres forhandlere, og den svenske importøren stiller nå store spørsmålstegn ved gjennomføringen av testen.
– «Vi kan inte acceptera att vår produkt misskrediteras på detta vis, framför hundratusentals svenska TV-tittare», sier de, og henviser til at de ikke har fått tatt del i den fullstendige laboratorierapporten før sendningen.

– «Vi har underrättat TV-programmets redaktion att det fanns allvarliga och befogade tvivel angående utförandet av testet, den korrekta användningen av laboratorieutrustningarna gällande storlekarna och testhuvudena samt korrekt tillämpning av standard för ritsning och slag av hjälmen. Vi har bett om att åtminstone få upprepa samma laboratorietest och denna gång med våra tekniker närvarande. Men vi fick ett direkt nekande svar, grundat på genljudande proklamationer om tryckfrihet och oberoende, vilket vi anser vara opassande i detta fall.»

Storselger
Nolan N103 er en hjelm som er solgt i 150 000 eksemplarer og er en av merkets absolutte flaggskip. Se programmet torsdag kveld på SVT 1 klokken 20.00 og ta etterdebatten på bike.no.

Hva tror du? Er testen feilaktig gjennomført, eller kan åpningshjelmen Nolan N103 ha alvorlige sikkerhetsmangler?

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser