Head up-display og laserlys fra BMW

BMW har lenge jobbet med noen av de mer tekniske systemene for belysning i motorsykkelverdenen, slik som adaptivt fjernlys, kurvelys og LED.
Mye er først blitt designet for produsentens biler før det fant veien til tohjulingene. Dette er også tilfellet med den nyeste laserteknologien. På teknologimessen CES i Las Vegas viser BMW en K 1600 GTL med laserprosjektorer til fjernlyset.

Det kritthvite laserlyset skal forlenge fjernlysets rekkevidde til imponerende 600 meter, og det skal være nærmest vedlikeholdsfritt. Den eneste haken er at teknologien er altfor dyr for å lønne seg til motorsykkelbruk. Så bare fremtiden kan vise om det noensinne blir en realitet med laserlys i lyktene på motorsykler.

En annen nyhet som BMW presenterer på CES i år er en egen hjelm med head up-display. En teknologi det har vært snakket om i årevis, men som det hittil ikke er blitt så mye av. Men med BMWs teknologiske og finansielle muskler blir det kanskje en endring på dette.

Hjelmen, som foreløpig er et konsept, skal kunne gi en indikasjon på dekktrykk, olje- og bensinnivå, hastighet og girvalg direkte i synsfeltet. Et forovervendt kamera kan ta opp kjøringen, men også lese trafikkskilt og minne deg på den aktuelle fartsgrensen. Enda en kameralinse gir deg tilgang til et digitalt speil i head up-displayet, og selvsagt kan også anvisninger fra navigatoren vises i hjelmen.

Hva tror du om denne teknologien?

Foto: BMW

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser