Enduro-VM i utforbakke?

Det er en interessant utvikling på gang i Enduro-VM. Tydeligvis er KTM (og Husqvarna) lei av promotoren eller hele opplegget med tradisjonell enduro. Fabrikksatsingen blir isteden på WESS – World Enduro Super Series – en samling store og publikumsvennlige race der blant annet både Red Bull Romaniacs og Gotland Grand National inngår. KTM og Husqvarna trekker seg altså ut av Enduro-VM for isteden å satse på oppvisninger.

WESS er en blanding av konkurranser som strekker seg fra ekstremenduro til strandrace for å kåre ”den ultimate enduromesteren”, som de selv kaller det. Listen ser du nedenfor, og det er virkelig stor spennvidde her.

WORLD ENDURO SUPER SERIES – 2018 SCHEDULE
Rnd 1. Extreme XL Lagares (Portugal) May 11-13
Rnd 2. Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble (Austria) May 31 – June 3
Rnd 3. Trefle Lozerien AMV (France) June 8-10
Rnd 4. Red Bull Romaniacs (Romania) July 24-28
Rnd 5. Red Bull 111 Megawatt (Poland) September (Date TBC)
Rnd 6. TBA
Rnd 7. Gotland Grand National (Sweden) October 26-27
Rnd 8. Red Bull Knock Out (The Netherlands) November 10

Red Bull KTM Factory Racing team stiller opp med Taddy Blazusiak, Josep Garcia, Jonny Walker, Cody Webb og Nathan Watson, mens Husqvarna har hyret Colton Haaker, Graham Jarvis, Alfredo Gomez og Billy BoltLitt av en stall, med andre ord! 

Tydeligvis var endringene som de tidligere presset gjennom i Enduro-VM (eller Enduro-GP som det formelt heter) ikke tilstrekkelig, selv om denne serien har fått mange endringer. Først ble prøvene kortere til fordel for crossførere, og etter dette har serien beveget seg mot stadig mer ekstreme og annerledes race – noe blant annet Eero Remes har vært kritisk til. Med den nye serien WESS blir det enda mer ekstremt … Men KTM på sin side mener at det er konkurranser der også «vanlige førere» stiller opp, der det er bedre mediadekning, og ganske enkelt mer interessant å vise seg frem.

Riktig eller feil? Jeg jobber med markedsføring og mener at ingen kan påstå at enduro er en publikumsvennlig sport. Samtidig føles det som Erzbergrodeo eller Gotland Grand National egentlig er «ekte enduro». For meg er enduro først og fremst type 1, gjerne lange spesialetapper og slitsomme transportetapper. Smale skogstier med mye røtter og steiner. Men ok, jeg har jo fylt 40, og kanskje en blir litt gammeldags og konservativ med tiden.

Jeg føler meg ganske enkelt litt amvibalent.

Samtidig innser jeg jo også at det kommer til å bli sykt bra race med så mange kjente førere på startstreken.

Men hvordan man enn vrir og vender på det, så taper Enduro-VM ytterligere status og er i utforbakke. Jeg er dessverre overbevist om at det er relativt få som kjører enduro som har greie på at Steve Holcombe er verdensmester for Beta, mens det er betydelig flere som har hørt snakk om Graham Jarvis og merket seg at han kjører Husqvarna, og med dette i tankene skjønner jeg selvsagt KTMs satsing på WESS.  

Jeg leste et intervju med Jean-Guillaume Meiller, daglig leder av enduro-kommisjonen i FIM. Han var nok ikke helt fornøyd: – Det vil definitivt bli et VM neste år. Med eller uten KTM. FIM kan ikke kjøres av ett varemerke. Vi må ikke glemme hvor vi kommer fra.

Men enda mer interessant er kanskje hvor vi er på vei: Er utviklingen i retning av Red Bull-enduro bra? Er dette fremtiden til sporten? Kan Enduro-VM skylde seg selv? 

 

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser