En legende trer tilbake

Valentino Rossi – etter 26 fantastiske år gir han seg med kjøringen og går inn i jobben som teamsjef for eget team.

9 ganger verdensmester Valentino Rossi har nettopp kunngjort at han gir seg etter årets sesong. Beskjeden er ikke uventet, selv om det har vært spekulert i at han skulle fortsette å kjøre for sitt eget VR46 team neste år. Sviktende resultater, sannsynligvis kombinert med en kropp som krever mer og mer arbeid for å holde seg i nødvendig form, er det som ligger bak beslutningen. Hvis en regner med denne sesongen kan Rossi se tilbake på hele 26 sesonger i GP racing. Han har 115 seire – det er kun Agostini som har fler med sine 122. Ellers: 235 pallplasseringer, 65 pole position og 96 raskeste runde. Imponerende, eller hva?

Da Rossi vant 125 VM i 1997 feiret han på denne måten.

Rossi begynte sin GP karriere på Aprilia hvor han sikret seg tittelen i 125 og 250 – begge på totaktere. I den store klassen har han kjørt Honda, Yamaha og Ducati. Han har kjørt 500 totaktere, 800 firetaktere, 990 firetaktere og vunnet tittel i alle disse klassene. I tillegg til det manglet han bare 5 poeng på å vinne 1000ccm klassen også. Motstanderne hans har vært størrelser som Gibernau, Biaggi, Lorenzo, Stoner, Marquez –
listen er lang og han har slått dem alle. Ingen tvil: Valentino er the GOAT (Greatest Of All Time).

Rossi var en force majeur på sin NSR 500 Honda – noe som fikk mer enn en konkurrent til å gå fra konseptene.

Ingen andre førere har hatt en tilsvarende innvirkning på MotoGP. Det var Rossi som for alvor fikk sporten ut på de viktige sportskanalene ved selv å være høyt profilert og mediamessig attraktiv. Han skapte et image som har gledet fans og ergret konkurrenter, han fylte tribunene med gulkledde fans og var, spesielt i 2-takts perioden, en sprudlende gledesspreder som gjorde at TV-seere fra -00 og -10 årene flokket seg rundt skjermen for å se Rossi, kjøringen hans og påfunnene etter løpene. Uansett hvordan resten av sesongen går – Valentino Rossi er årsaken til at MotoGP har fått den oppmerksomheten løpene nyter godt av i dag.

250 tittelen ble hentet med Aprilia og ble springbrettet inn i den store klassen.

MotoGP blir ikke det samme uten Rossi, kanskje spesielt den Rossi som dro forbi Biaggi på yttern i en høyresving under Japans Grand Prix – med venstre hånds langfinger høyt i været etter at Biaggi prøvde å få ham til å krasje i samme sving runden før. Eller den Rossi som skremte livskiten ut av Stoner ved å kjøre forbi på grusfellen i Corkscrew på Laguna Seca.
Rossis innflytelse på MotoGP er ikke slutt – neste år er han sjef for sitt eget Aramco-sponsede team på Ducati sykler og med broren Luca Marini på den ene. Han har også hatt stor suksess med å ta fram og foredle italienske talenter på sin racingskole i Tavullia. Men – historien om Rossi går ikke i glemmeboken – det er slik det er med legender.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser