30 moderne sølvpenger?

Nordkapp – et ettertraktet reisemål for motorsyklister fra kontinentet (Foto: Nordkapp kommune)

Sist sommer var motorsyklisten Tobias Durst på langtur. Han startet fra sitt hjem i Tyskland og ville prøve å nå Nordkapp via Sverige. Nordkapp er et legendarisk mål for motorsyklister fra kontinentet og Tobias hadde gitt klart uttrykk for at han gledet seg. Det som skulle bli en fantastisk tur tok brått slutt da Tobias ble truffet av en bil som kom i høy hastighet i et veiarbeidsområde. Tobias og den øvrige trafikken hadde satt ned farten og stanset i forbindelse med veiarbeidet. Det gjorde ikke bilen som drepte Tobias. Den pløyde inn i den stillestående køen og traff Tobias. Et vitne uttalte at «føreren umulig kunne sett bilkøen» ettersom hun ikke gjorde tegn til å stanse eller sette ned farten.

Politiets etterforskning viste at den 30-årige kvinnelige bilføreren hadde åpnet Facebook appen sin, tatt en selfie og sendt melding til en venninne om at hun kjørte og halvsov. Appen var åpen mellom 12.35.34 og 12.36.44. Det første nødanropet ble registert 12.36.54 – 10 sekunder senere.

I rettsaken nektet bilføreren for straffskyld, forsvareren ville ha betinget straff og samfunnstjeneste for sin klient, påtalemyndighetene ville ha fengselstraff. Kvinnen på sin side hevdet at hun ikke hadde skrevet «halvsov», bare at hun kjedet seg – til tross for beviset på Facebook.

Dommen ble betinget fengsel i 2 år med 2 års prøvetid pluss en bot på 40.000 kroner. For 2000 år siden var prisen på et menneskeliv 30 sølvpenger – en massiv sum ettersom sølv var mer verdifullt enn gull i gjeldende område. I dag verdsettes et menneskeliv til 40.000 i Sverige, sånn cirka en gjennomsnittlig månedslønn. Det er en sum de fleste vil kunne klare å betale, spesielt hvis boten skyldes at en har gjort noe så viktig som å ta selfier og sende meldinger på Facebook. Da kan det nok det være lett å leve med å ha tatt livet av et intetanende, ungt menneske…..

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser