Vil finne Norges nye roadracingstjerne

Norsk roadracing har de siste årene slitt med å få frem talenter som ønsker å satse i internasjonale mesterskap. Nå gjør Norges Motorsportforbund (NMF) sammen med primus motor og grenansvarlig i roadracing, Anita Sæther, en stor breddesatsing kalt U25, hvor målet på sikt er et landslag i roadracing.

– Det er jo ingen grunn til at Norge ikke skal greie å få frem dyktige roadracingførere som hevder seg i internasjonale mesterskap. Flere av våre naboland klarer nettopp det, men jeg tror ikke vi har vært gode nok til å ta vare på de som ønsker å satse, forteller grenansvarlig, som har tatt initiativet til opplegget. U25 er for alle roadracingførere under 25 år som kjører roadracing aktivt, uavhengig av klasse. Totalt har forbundet 73 aktive utøvere under 25 år, og disse blir nå invitert til å delta i breddesatsingen.

Flere samlinger blir arrangert
Det vil i løpet av året bli arrangert flere samlinger hvor deltagerne vil få tett oppfølging av kjente, erfarne og dyktige instruktører. Det har allerede vært gjennomført en fysisk samling i vår, det er planlagt to kjøretekniske samlinger i løpet av sommeren, samt samlinger med fokus på mental forberedelse og sponsorarbeid.

– Målet vårt er å ha samlinger jevnlig slik at det blir en kontinuitet i dette, og ikke minst at de som deltar føler en tilhører satsingsgruppen og at de føler seg godt ivaretatt, forteller Sæther videre i dagens pressemelding. 

Skal velge en egen satsingsgruppe
Anita Sæther forteller at hovedmålet med satsingen er å finne de største talentene som på sikt har det som skal til for å satse i større mesterskap i utlandet. Ut fra de som deltar i U25 vil inntil 10 utøvere bli valgt ut til å være med i egen satsingsgruppe som vil få enda tettere oppfølging på samlingene.

– Det er for å finne de som virkelig vil dette. Egentlig er det forbundets jobb å hjelpe toppene, så breddesatsingen burde foregått i klubbene, men forbundet ser at toppene mangler, og dermed ønsker vi å hjelpe til slik at vi får en bredde som igjen kan skape toppene, uttaler Sæther.

Verdensstjerner med på laget
NMF Roadracing har vært så heldige å få med seg den forhenværende MotoGP-stjernen Simon Crafar i dette prosjektet. Simon brenner for rekruttering og å hjelpe unge utøvere, og han betegnes som nummer en når det gjelder coaching og veiledning i roadracing. Han driver førerutvikling gjennom sitt firma MOTOVUDU. Simon Crafar er 48 år og opprinnelig fra New Zealand, nå bosatt i Andorra. Han har kjørt roadracing i MotoGP, og har vunnet en seier i tillegg til flere pallplasser. Han har også kjørt World Superbike og ekstremenduro i Romaniacs. Simon Crafar vil bidra med kjøreteknisk oppfølging og råd underveis.

Svenske Alexander Lundh er også med i satsingen. Han har bred erfaring blant annet som fører i World Superbike, World Supersport og Grand Prix Moto2.
Når det gjelder fysisk trening, er Espen Hansen med på laget. Han er tidligere håndballproff og blant annet trener for aldersbestemte landslag i håndball. Han har også vært trener på Olympiatoppen, og er eier og daglig leder for AtletFysio. Han vil ha ansvaret for den fysiske treningen i U25.

Samling 25. mai
Neste samling blir avholdt på Rudskogen Motorsenter under Borg MCs heldagstrening Kristi himmelfartsdag 25. mai. Alle utøvere under 25 år er invitert, ifølge NMFs lisensregister er det over 70 utøvere under 25 år.  Alle som er aktive i 2017-sesongen er invitert til å delta. Denne samlingen vil ledes av Alexander Lundh sammen med grenansvarlig og to norske instruktører. Det forsøkes så langt som mulig å tilby individuelt tilpasset coaching på denne samlingen.

Hovedsamling 1. og 2. august
1. og 2. august samles alle i U25 til to dagers treningssamling på Rudskogen Motorsenter i Rakkestad. På denne samlingen vil Simon Crafar komme til Norge og Rudskogen for å hjelpe utøverne. I tillegg vil flere andre dyktige instruktører bidra. Det blir to dager med masse trening og input for utøverne.  Baneeier Harald Huysman har stilt anlegget på Rudskogen til disposisjon for grenen i to dager.

– Samlingen på Rudskogen i august blir en fantastisk samling og et unikt opplegg for U25-utøverne som vi ikke har hatt i Norge tidligere. Her kan vi kan fokusere på kjøretrening vi ikke får trent på til vanlig, så dette har jeg stor tro på og er veldig stolt av, sier Anita. Hun oppfordrer alle som er under 25 år til å melde seg på samlingen, og det vil bli god tid til både sosialt og faglig innhold. Simon Crafar vil også delta på samlingen og hjelpe de spesielt utvalgte i satsingsgruppen.

Målet er at disse samlingene skal bli et kontinuerlig opplegg, ikke bare en døgnflue. Grenansvarlig forteller at de har en femårsplan. – Det tar tid å bygge opp talenter, derfor kan vi ikke lage et opplegg bare over ett år og tro vi skal høste frukter umiddelbart. Roadracing har virkelig en oppblomstring blant de yngre utøverne om dagen. Til første NM runde 21. mai er det hele 11 deltagere i ungdomsklassen A2, samt flere utøvere under 25 år i de andre klassene. Disse er det viktig at vi følger opp, avslutter Anita Sæther.
 

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser