Verdens første nedbrytbare beskyttere

Det er ikke bare fargen som er uvanlig. Bildet viser verdens første bio-nedbrytbare beskyttere for MC-klær.

Vi vet alle hvor mye plast forurenser og at den er nesten umulig å bli kvitt. Faktum er at det aller meste av plasten som sendes til gjenvinning faktisk ender opp med å brennes. Men det finnes unntak. Et nytt firma som heter RE ZRO og som er stiftet av tre tidligere ansatte hos D3O, sier de nå har tatt frem verdens første bio-nedbrytbare beskyttere for MC-klær. Beskytterne er for tiden til testing for CE-godkjenning.

Påstanden fra gründerne er at beskytterne brytes ned i løpet av 3-5 år hvi det havner i en søppelfylling. Dette er mulig fordi beskytterne ikke inneholder polyuretan – et materiale som produserer mye gass og hvor det brukes mye slippmidler. Polyuretan er heller ikke nedbrytbart – det kan lages om til andre produkter, men det er ikke bio-nedbrytbart. Dersom de nye beskytterne havner «på søpla» i et miljø som er fattig på oksygen, men rikt på mikrober bryter disse ned materialet til biogass og biomateriale.
Hemmeligheten er å gjøre materialet «smakfullt» for mikro-organismer som sopp og bakterier. Over tid bruker de karbonet i plasten som matkilde og dermed brytes det ned. Tidsperspektivet er 3-5 år – atskillig mindre enn de flere hundre år vanlig plast kan ta for å brytes ned. Dette betyr imidlertid ikke at materialet brytes ned mens du bruker det – du kan gjerne bruke det i 10 år og det beholder egenskapene hele tiden.


Kan det tenkes at denne typen plast også kan brukes i andre ting enn beskyttelse i MC-klær? Absolutt – og sett fra et miljømessig ståsted er det positivt at det finnes alternativ til vanlig plast. Det skader heller ikke at det første bruksområdet er i MC-klær!

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser