Tips foran hjelmkjøpet

I løpet av sommersesongen kommer det stadig nye, ferske motorsyklister ut på veiene. Gode tips kan ikke gjentas for ofte, særlig når det gjelder sikkerhet – her får du et knippe slike når det gjelder å velge riktig hjelm.

Det første du må gjøre er å finne størrelsen. Ta et målebånd og mål hodets omkrets, rett over øyenbrynene rundt den bredeste delen av hodet.
Et annet knep er å måle med en hyssingstump først, og så måle stumpen med en tommestokk eller lignende.

Sjekk hjelmprodusentens størrelsesguide for å finne størrelser som matcher deg. Havner du mellom to størrelser, er det generelle rådet å velge den minste av dem. Ha i bakhodet at hjelmstørrelser og fasongen på skall og interiør varierer mellom ulike produsenter.

Når du har funnet størrelsen, er det på tide å prøve hjelmen. Ta tak i hakereimene og rull hjelmen på hodet med pannen først. Press ikke på hjelmen ovenfra og ned.

Prøv så å bikke hjelmen forover ved å løfte den i bakkant; det skal ikke være mulig. Grip hjelmen på hver side av hodet med begge hendene, løft og rugg på den og kjenn at den er med på bevegelsene uten slark.

Gå rundt i butikken en stund med hjelmen på hodet. Det føles kanskje litt dumt, men er helt vanlig. (Akkurat som det ikke er uvanlig å se motorsykkeljournalister sitte og jobbe ved skrivebordet i all slags utstyr.)

Når du så tar av deg hjelmen, skal du holde utkikk etter røde og/eller ømme punkter på hodet. Om dette oppstår etter å ha hatt hjelmen på en kort stund i butikken, vil det garantert bli et problem i det lange løp.

Hvis hjelmen ellers har riktig størrelse, kan den ganske enkelt ha feil passform for hodet ditt. Prøv en annen modell eller produsent til du har funnet best mulig passform. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe en for stor hjelm fordi den er på tilbud, eller på grunn av at du liker farger og dekaler.

Er hjelmen for stor, blir du plaget av hjelmsus og fartsvind, og hjelmen er først og fremst ikke sikker. Hjelmen er den aller viktigste delen av utstyret ditt, så den må ha riktig passform.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser