Slik skal du se ut for å klare en krasj

Bak prosjektet står Australias kommisjon for transportulykker; de introduserte disse tre ulike personene for hverandre og ba dem designe et menneske som tåler å krasje. Resultatet ble Graham.

– Sannheten er at kjøretøyene har utviklet seg mye raskere enn vi mennesker, uttaler Daid Logan, som er veisikkerhetsingeniør ved Monasch University. – Kroppen vår er ganske enkelt ikke utstyrt for å takle vanlige ulykker.

Om menneskene hadde utviklet seg i takt med trafikken, hadde vi sett ut som Graham. Han har et mye større hode for å absorbere støt bedre, og har ingen smal hals. Det ser heller ut som hodet går i ett med resten av kroppen, og dette skal minske risikoen for ryggskader. Huden er stort sett tykkere overalt, men han har også ekstra luftposer mellom ribbeina – som airbags.

Det foreligger mye informasjon om vitenskapen bak Graham, og den som er nysgjerrig kan lese mer på www.meetgraham.com.au/view-graham. Vi nøyer oss med å konstatere at de fleste (heldigvis?) ikke ser ut som Graham, så vær forsiktig i trafikken!

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser