På høy tid!

Mennene bak Hondas suksess: Soichiro Honda til venstre, Takeo Fujisawa til høyre,

The Automotive Hall of Fame har fått et nytt medlem: Takeo Fujisawa – mannen som la grunnlaget for Hondas suksess med Super Cub – ble tatt opp ved en seremoni i The Fillmore Detroit. Fujisawa slår dermed følge med Soichiro Honda som ble tatt opp i Hall of Fame 1989. Sochiro Honda skrev historie da han ble valgt inn: Han var den første japanske lederen for autoindustri som ble hedret på denne måten.

Fujisawas Honda-eventyr begynte i 1949, ett år etter lanseringen av Dream D-Type, en sykkel som regnes som Hondas første ekte motorsykkel. Etter at Fujisawa hadde gjort karriere som selger i stål- og trelastindustrien, slo han seg sammen med Honda og de to ledet selskapet gjennom en eksplosiv vekst, frem til å bli verdens største mc-produsent. Verdens mestselgende motorsykkel, Honda Super Cub bidro i meget stor grad til det. De to lederne fortsatte å jobbe side ved side til 1973, da paret gikk av samtidig. Preget de satte på fabrikken var imidlertid varig, og det sies at Fujisawa og Hondas kombinerte forretningssans og ingeniørkunnskaper bidro til å legge grunnlaget for Hondas virksomhet fremover.

En av Fujisawas største bragder var å bidra til å lansere det japanske merket på det lukrative amerikanske markedet. På den tiden ble det bare solgt 60 000 sykler i USA, og de fleste av disse var sykler med stort slagvolum – stikk motsatt av det Honda tilbød. Selv om det ville vært lettere å fokusere på det asiatiske markedet så Fujisawa på USA som kjøretøyenes land, og skal ha sagt: «Å lykkes i USA er å lykkes i hele verden».

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser