Norske stjerneskudd herjet i SM

Det er ikke bare i ishockey Norge er bedre enn Sverige. Også i roadracing ser det ut til at vi er hakket vassere.

For Stinius Viking Ødegård fra Fetsund dro i helgen til det åpne svenske mesterskapet på Anderstorp først og fremst med ambisjoner om å høste erfaringer og lære av seniorførerne i 125GP-klassen.
I lørdagens race kom Stinius greit ut fra start, fra sin fjerde posisjon, men slet litt med styringsproblemer. Han fikk ikke styrt helt som ønsket på grunn av det høye tempoet i heatet. Han passerte målflagget som fjerdemann, men rykket senere opp til tredjeplass på grunn av at jevnaldrende Torgeir «Slegga» Horne ble disket fordi løpssykkelen veide for lite. Norske Joakim Gulliksen gikk av med seieren i gårsdagens finaleheat, og sikret dermed helgens første norske gull på svensk jord.

Stinius var klar for revansj på søndag etter gårsdagens styrevansker. Pappa Terje hadde justert løpssykkelen noe, men da det var klart for start, ble det litt dramatikk. Det begynte nemlig å småregne, og samtlige førere måtte bytte fra slicks til regndekk på startplaten. Dette forløp greit nok, Stinius fikk en kanonstart og lå som nummer to inn i første sving, etter gårsdagens vinner Joakim Gulliksen.

Han la seg fornuftig bak Joakim på langstrekken, da sistnevnte har en raskere sykkel. Stinius og Joakim stakk greit fra samtlige andre førere, og etter noen runder ledet Joakim med tre sekunder. Men cirka midtveis i løpet krasjet Joakim ved enden av langstrekken, og dermed lå Stinius plutselig i tet med hele 13-14 sekunder.

Da det var igjen 4-5 runder var ledelsen fortsatt 10 sekunder, og pappa Terje signaliserte at sønnen kunne begynne å skru av tempoet noe. Det var begynt å tørke opp, og det gikk hardt utover regndekkene. Samtidig avanserte Torgeir Horne fra 3. til 2. plass og begynte å hente inn Stinius.

Foran siste runde viste Terje Ødegård et skilt som viste ledelse med +5 sekunder. Han rakk ikke skifte tall, og den bitre sannheten var at Torgeir Horne bare lå et fattig sekund bak. I nest siste sving kjørte «Slegga» opp på siden av Stinius, passerte ham og henviste Stinius til en for ham selv, forsmedelig andreplass.

Norsk dominans
To norske 13-åringer helt i toppen i seniorklassen i det svenske mesterskapet er en prestasjon man bare må ta av seg hatten for. Guttene trener og kjører en god del sammen til vanlig, kjenner hverandre godt, og nå i helgen presterte begge to fantastisk kjøring.

Stinius leder nå seniorklassen sammenlagt etter to race med 36 poeng. Danske Emil Meyer Petersen ligger som nummer to med 30 poeng. Til tross for sammenlagtledelsen er Stinius skuffet – han burde ha vunnet dagens race, og pappa Terje tar på seg store deler av skylden for at det ikke ble slik.

Om tre uker reiser teamet til Falkenberg sør for Gøteborg. Da skal det kjøres både SM og Scandinavian Open. Dette betyr at konkurransen blir enda hardere, da det vil delta flere svært dyktige danske og finske førere. Stinius har heller aldri kjørt på denne kjappe, svenske banen før, så i utgangspunktet tar Stinius og teamet dette som en ny runde med læring blant de voksne førerne.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser