Norsk krig om Route 66

– Varselet om rettslige skritt kom svært overraskende, sier daglig leder i Explorify AS, Vegard Saga.

I et prosessvarsel, datert 19 desember, skriver Norwegian Multimedia AS, via sin advoktat, at "selskapet Explorify AS gjennom markedsføring
av tilsvarende turer dels krenker Norwegian Multimedia AS' rett til varemerke og domenenavn, dels bryter avtale om ikke å opprette virksomhet i konkurranse med Norwegian Multimedia AS."

Alle måtte signere avtale
Et av punktene i det varslede søksmålet dreier seg om at de tre grunnleggerne av Explorify i august 2011 deltok på en tur i regi av Norwegian Multimedia/www.route66usa.info, hvor samtlige deltakere måtte signere en turavtale hvor de fraskriver seg retten til å starte konkurrerende virksomhet.
– Vi undertegnet avtalen, ellers hadde vi ikke kommet oss på tur, og det var heller ikke i våre tanker om å starte et alternativ på det tidspunktet, sier Saga, og fortsetter:

– Vi kan likevel ikke se at det er rettslig belegg for å kreve et slikt forbud. Det skulle tatt seg ut om Star Tour eller andre reiseoperatører skulle kreve en slik erklæring fra alle sine reisende. Vi definerer dette som et paranoid avtalepunkt som umulig kan få tilslutning av en norsk domstol.

– Tar alle midler i bruk
Bak Norwegian Multimedia står trønderen Arve Stallvik. Han startet reiseselskapet med nettsiden www.route66usa.info for seks år siden.
– Vi beskyldes for å kopiere konseptet. Med visse variasjoner handler disse turene i bunn og grunn om Route 66. Ingen kan ta patent eller påberope seg rettigheter i forhold til Route 66. At Norwegian Multimedia ønsker norsk herredømme over denne populære ruten har vi en viss forståelse for, og det har selskapet praktisk talt hatt de senere årene. Men for alle de nordmenn som ønsker denne turen blir tilbudet nå større og konkurransen hardere. Explorify bryter ned monopolet, mens Norwegian Multimedia tar alle midler i bruk for å hindre vår inntreden, sier Saga.

– En kontrakt er en kontrakt
Arve Stallvik i Norwegian Multimedia er naturlig nok ikke helt enig i oppsummeringen fra Explorify.
– De har brutt kontrakten med oss. En kontrakt er en kontrakt. Den gjelder i retten. De har bevisst forsøkt å forvirre kunder ved å lage www.route66us.info der vi har www.route66usa.info og route66us.no der vi har route66usa.no, sier grunnlegger av www.route66usa.info, Arve Stallvik.

Han fortsetter:
– Vi er den eneste Route 66-arrangøren i Norge som er godkjent av Harley-Davidson. Denne kontrakten med Harley-Davidson internasjonalt har vi fått fordi vi i ni år har hatt et meget seriøst opplegg på Route 66 USA og har levert et helt spesielt 17 dagers opplegg for ca 1000 kunder fordelt på ca 25-30 turer hvert år de siste fem åra. Hvordan tror du Harley-Davidson.com hadde reagert om en ny aktør hadde gått ut og sagt at de var størst og best under domenet HarleyDavidson.com? Gutta som har forsøkt å stjele vårt konsept, hadde da de gikk ut i markedet, nærmest en blåkopi av våre turer, samme antall dager, samme opplegg, samme program. Vi er de eneste som får sykler direkte fra Harley-Davidson, det vil si splitter nye sykler, mens andre må leie mer brukte sykler via utleiefirma.

Sikker på seier i retten
– Vi har også patentbeskyttet vårt navn og vårt konsept via advokater og Patentstyret. Disse gutta har brutt god forretningsskikk og har forsøkt å kopiere vårt konsept. Vi oppdaget dette tilfeldigvis via tips fra en av våre kunder, og er helt sikker på at vi vil vinne denne saken i en eventuell rettssak som sikrer våre rettigheter, dersom ikke dette selskapet følger norsk lov og bryter kontrakter og god forretningsskikk, fortsetter Stallvik.

– Alle mennesker på denne jordkloden kan selvsagt når som helst starte opp og arrangere turer langs Route 66 og andre steder, og konkurranse er bra for kunden. Men de som bryter kontrakter de har med oss, og de som bryter lover og regler, og farer med usannheter, må våre advokater ta tak i. Det er også en merkelig form for markedsføring når aktøren det her gjelder, markedsfører seg selv med "Kjør MC på Route 66 med Nordens mest seriøse mc-reise operatør", når vi vet at de ennå ikke har arrangert en eneste tur, for en eneste deltaker på Route 66", påpeker Stallvik.

Han legger til at de har større påmelding enn noen på sine Route 66 USA-turer i 2012, og at de vil forholde seg til advokater i denne saken videre.

Mer om denne saken senere.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser