Konge i Spania!

Norge er i ferd med å bli FMX-sportens navle. I helga kjørte Ailo Gaup sin beste FMX-konkurranse noensinne, og imponerte både dommere, konkurrenter og publikum da han tok en sensasjonell World Cup-seier i Spania. Nordmannen blir nå trolig ranket som den aller beste føreren i den prestisjetunge FMX World Cup. Dette er første gang en norsk FMX-utøver har vunnet World Cup.

Ingen var bedre enn nordmannen i spanske Lèon. Til og med den amerikanske toppkjøreren Drake McElroy måtte se seg slått av den flygende vikingen fra Norge. Ailo avsluttet blant annet finaleomgangen med en baklengs salto, på en rampe og en landing som ikke var beregnet for dette trikset.
– Jeg hadde lyst til å gjøre salto her, men landingen var steinhard og rampen var egentlig ikke bratt nok. Så jeg prøvde det allerede under treningen, sier Ailo. Da var han ikke like heldig.

Knakk styret
I det Gaup skal gjøre salto under treningen overroterer han og landet både hardt og galt. Det resulterte i et brukket styre og Ailo gikk deretter overende. Konkurransen kunne dermed fort ha vært over for kjøreren fra Crossover Sports.
– Landingen var så liten og bratt at en måtte rotere helt annerledes her. Det bommet jeg på første gangen og dette ødela mye av treningen, da jeg ikke hadde med ekstra styre. Jeg mistet så å si hele treningen på grunn av dette, fortsetter Ailo. Etter hvert fikk han låne et annet styre, og fikk dermed satt saltoen etter å ha fått litt treningstid av arrangøren.
– Det var deilig å få gjennomført salto her nede, særlig med tanke på at dette var helt nytt for meg. På de stedene jeg har tatt salto før, så har forholdene vært lagt mer til rette for det.

Ikke fornøyd
Ailo var langt fra fornøyd med kjøringen i kvalifiseringen, der han ble nummer tre. Han bommet på ett hopp og gjennomførte to dårlige triks, men ble likevel nummer tre av totalt 12 stykker.
– Det stemte lite i kvalen, så det gjorde meg litt nervøs foran finalen. Dessuten ville jeg ikke gjøre salto i kvalen, for publikum her nede var helt gale. De ti tusen tilskuerne var nesten ute av kontroll, så jeg ville ikke lage noe oppstyr før finalen, sier Ailo som selv mener at han aldri har kjørt en bedre FMX-konkurranse noensinne.
– Alle triksene satt perfekt var kommentaren fra Gaup.

Suveren i finalen
Med hele ti poeng vant Ailo Gaup finalen foran Nick Franklin fra New Zealand. Amerikanske Drake McElroy havnet på tredjeplass og var tydelig imponert over 24-åringen fra Norge.
– McElroy inviterte meg hjem til seg i USA, så det var hyggelig. Broren til Drake ville for øvrig bli med fra Spania til Norge, i håp om å treffe bandet Turboneger, sier Ailo med et smil. Siste World Cup-runde avholdes i tyske Oberhausen 15. november. Der får Ailo det også tøft, kanskje også enda tøffere konkurranse fra flere konkurrenter.
– Jeg velger å ikke tenke så mye på det ennå, jeg tar som regel en dag av gangen. Dette skal være moro og hvis man begynner å tenke så langt frem i tid, så er jeg redd ting ikke går noe bedre iallfall, avslutter Ailo Gaup.

Sjokkert Ailo
Konkurransen i Spania ble holdt inne på en tyrefekter arena med plass til 11.000 tilskuere og det var stor stemning, selv om nordmannen ble nesten sjokkert over arenaen fra innsiden.
– Det var store og dype riper i betongveggene etter hornene til oksene og det var gammelt blod over alt. Det var litt spesielt å kjøre freestyle motocross på en slik plass, fortsetter finnmarkingen som nå bor på Kongsberg hvor han studerer ved byens høyskole.
Gaup lå på andreplass i World Cup-rankingen før helgens runde i Spania. Denne rankingen gjelder både for 2002 og 2003. Tyske Fabian Bauersachs var tabellleder før helgen, men kvalifiserte seg ikke til finalen i Spania. Det er ennå uvisst om Ailo Gaup nå tar over statusen som den beste føreren i World Cup, men rankingen skal snart være klar.

PS! Øystein Kjørstad endte på en meget respektabel fjerdeplass i Spania.

Resultat World Cup FMX, Leon, Spania
1. Ailo Gaup, Norge, 283 poeng
2. Nick Franklin, New Zealand, 273 poeng
3. Drake McElroy, USA, 271 poeng
4. Øystein Kjørstad, Norge, 227 poeng
5. Gary Taylor, England, 223 poeng
6. Kris Brock, England, 157 poeng

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser