Harley-Davidson feirer 100 år med politimotorsykler

Det amerikanske politiet begynte å patruljere veiene med Harley-Davidson motorsykler bare fem år etter at selskapet ble startet. Samarbeidet har altså vart nesten like lenge som fabrikken har eksistert. Fortsatt leverer
Harley-Davidson hvert år mange tusen motorsykler til det amerikanske politiet.

Et bedre politi
Da den første Harley-Davidson rullet inn i Detroit var det en revolusjon for politiarbeidet. Patruljene fikk en aksjonsradius og bevegelsesfrihet de aldri hadde vært i nærheten av. Anskaffelsen var en stor suksess – syklene viste seg å være både pålitelige og robuste, og snart kom bestillingene inn fra politikamre over hele USA.

Det tok ikke lang tid før også hæren så fordelene ved å bruke motorsykler. Da første verdenskrig brøt ut hadde Harley-Davidson levert 20.000 sykler til de væpnede styrkene. De var til stor hjelp i kurertjenesten i en tid da man ikke hadde pålitelig radiokommunikasjon. De fleste av disse syklene hadde sidevogn, og noen ble til og med utstyrt med maskingevær.

Størst i verden
Da 1920-årene kom hadde Harley-Davidson vokst til å bli verdens største produsent av motorsykler. Ved slutten av tiåret var det mer enn 3.000 politikamre som brukte Harley-Davidson motorsykler.

Den store økonomiske depresjonen på 1930-tallet rammet naturligvis også Harley-Davidson, og salget gikk drastisk ned. Men politiet fortsatte å kjøpe motorsykler, og det hjalp selskapet gjennom de vanskelige årene.

Krigsinnsats
Ved utbruddet av andre verdenskrig var Harley-Davidson igjen klare til innsats. Mer enn 88.000 motorsykler ble levert til de amerikanske styrkene. En spesiell militærmodell som aldri ble tilbudt i vanlig salg var XA 750, som hadde tosylindret boksermotor og drivaksel. Etter krigen ble selskapet belønnet for sin innsats med fire av de prestisjefylte Army-Navy «E» prisene.

Raske sykler
I 1950-årene ble amerikanske tenåringers ulovlige kappkjøring et stort problem. Politiet henvendte seg til Harley-Davidson for å få motorsykler som var raske nok til å holde følge med de unge råkjørerne. Politiet i Pittsburgh gikk så langt at de lagde sin egen Hot Rod Squad! Tiltakene virket – det ble snart mindre av den livsfarlige kjøringen.

I dag er det mer enn 3.400 politikamre over hele USA som bruker Harley-Davidson motorsykler, i tillegg til 45 politikorps rundt om i verden.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser