Delvis feil bruk av statistikk

NMCU ble skeptiske til tallene, og tok derfor kontakt med NRK og Utrykningspolitiet (UP) for å få en nærmere redegjørelse. Det er ingen dramatisk økning i antall drepte, men andelen hardt skadde er økende.

Det er også viktig å skille mellom skadde og hardt skadde personer. Hvis man summerer antallet skadde og omkomne i 2012, er tallet 849, mot 707 i 2017. Med andre ord er det en nedgang på 142 tilfeller på fem år.

– Jeg har tatt for meg tallene jeg fikk presentert av UP-sjef Runar Karlsen, og stoler på at de tallene er riktige, uttaler journalist i NRK Hans-Jørgen Solli til NMCU.

NMCU klarte ikke å få tak i UP-sjef Runar Karlsen, men fikk snakke med hans medarbeider Live Tanum Pasnin, som har lagt frem tallene for UP-sjefen.

– Det stemmer. Vi har lagt vekt på drepte og hardt skadde i statistikken som er hentet fra SSB, sier Pasnin.

Hvordan statistikken kommer frem i dette tilfellet, kommer an på hvordan man leser den. I 2012 var tallet spesielt lavt. Siden dette var det en økning i hardt skadde og drepte frem til 2016. UP har i dette tilfellet valgt å fokusere på en begrenset og kanskje smal del av statistikken, istedenfor å sette fokus på at det har vært en nedgang fra 2016 til 2017.

Du kan se nyhetssendingen her. Det omtalte innslaget starter 3,25 minutter inn i sendingen
 

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser