De viktige forberedelsene som skaper fine opplevelser i MC-ferien

Med de riktige forberedelsene kan årets MC-ferie bli et minne for livet. Her presenterer MC-forhandlerforeningen de viktige tipsene som kan utgjøre forskjellen for din ferie på to hjul.

Pressemeldling fra NMCF: -Det er lite som kan måle seg med de gode opplevelsene man får på en motorsykkelferie. Den perfekte veien med herlige svinger og optimal asfalt, lunsjen på stedet du ikke trodde eksisterte, møte med nye mennesker, naturopplevelser og kjøreopplevelser, sier Olaf Olstad i NMCF (Norsk MC-forhandler Forening).

-Samtidig vet alle med litt erfaring at det er lite som skiller suksess og fiasko når man velger motorsykkel som fremkomstmiddel i ferien. Regnskyllet som ikke var meldt, de nyinnkjøpte støvlene som plutselig føltes litt trange, motoren som fusker litt eller støtdempere som ikke vil spille på lag etter at du har lastet sykkelen med feriebagasjen. Alt dette vil man selvsagt unngå.

-Små marginer kan bli store irritasjonsmomenter og i verste fall ødelegge hele ferien. Med relativt enkle forhåndsregler eliminerer man bort mange av disse «fallgruvene», sier Olaf Olstad i NMCF.

Det er spesielt fire ting han mener du må ha tenkt nøye gjennom og forberedt før ferien:

• Den tekniske tilstanden på motorsykkelen.
• Bekledning og sikkerhetsutstyret.
• Pakkingen av bagasjen.
• Planlegging av det uforutsette.

Teknisk tilstand
Det er mye du kan gjøre selv når det gjelder teknisk tilstand på motorsykkelen. I tillegg er det naturlig å dra innom din nærmeste MC-forhandler dersom du er usikker eller ser at noe må utbedres.

Konkrete ting du bør sjekke i god tid før ferien:
• Dekk
• Bremser
• Drivverk
• Forstilling
• Støtdempere
• Motor

Få sjekket dekkene før ferieturen.

Du må være trygg på at alt dette er i orden, og Olstad mener det er spesielt lurt å ta en god vurdering av dekkene før ferien:
-Dersom du vet at MC-ferien vil bli på flere tusen kilometer, så bør du vurdere å sette på helt nye dekk, selv om de som står på sykkelen i dag ikke er utslitte. Slitasjen på den lange MC-ferien skjer ofte midt på dekkene, og da skal det ikke mange milene før du uansett må bytte under ferien. Det er ingen god opplevelse å kjøre de siste milene hjemover med mønsterløse dekk på våt asfalt. Glem heller ikke å sjekke dekktrykket før du kjører av gårde!

Det viktige sikkerhetsutstyret
Norske motorsyklister er flink til å kjøre med skikkelig sikkerhetsutstyr. Olstad er trygg på at de aller fleste har med seg både ryggskinne, solid kjøredress, MC-hansker og støvler når de setter av gårde på MC-ferie. Han har imidlertid en viktig oppfordring:

-Ta gjerne en titt på utstyret ditt i god tid før ferien. Og dersom du ser at noe må bytes ut eller repareres, så gjør dette før ferien, slik at du får testet det. Da får du ingen kjedelige overraskelser de første dagene.

-Vi vet at norske MC-førere ikke kjører uten ryggskinne. Ta gjerne en titt på ryggskinnen og sjekk at den sitter der den skal, dekker ryggsøylen skikkelig og at borrelåsen er god, slik at den blir stram nok. Det samme kan du gjøre med kjøredressen: Sjekk at den passer og at den kan strammes på de nødvendige stedene. Sjekk at borrelåser og/eller knapper er intakte.

Sjekk også visiret på hjelmen og om det bør byttes. Ripete visir kan være irriterende når du får kveldssola rett imot deg.

-Med riktig planlegging, gode dekk og riktig kjøreutstyr som fungerer, vil også de kjølige og våte dagene kunne by på fine opplevelser. Ha med deg regndress dersom du ikke har helt regntett kjøredress. Pakk regndressen slik at den er lett tilgjengelig. Det samme kan du gjøre med ekstra hansker. Husk at en våt fører er en dårlig fører!

Din NMCF-forhandler gir deg gode råd om MC-utstyr og pakking før ferieturen. Pernille Stedjan Flathaug jobber hos NST Gardermoen.

Pakk riktig
En feillastet MC er ingen god MC å kjøre. Olaf Olstad og NMCF anbefaler å tenke på tyngdepunktet når du pakker sykkelen din.

-Et generelt tips er i forkant å legge frem alt du skal ha med deg på ferien. Da får du fin oversikt og det er enklere å pakke fornuftig. Sørg for å plassere de tyngste gjenstandene så lavt som mulig. Store og tunge gjenstander høyt på sykkelen skaper en ubalanse du ikke ønsker. De tingene du kan få bruk for underveis – som for eksempel tørre hansker, en buff eller en lader – er smart å plassere høyt og lett tilgjengelig.

-Kontroller at koffertene eller baggene er vanntette. Det er kjedelig å sjekke inn på overnattingen med søkkvåte klær både på kroppen og i kofferten. Et smart tips er å pakke klærne inn i plastposer eller vanntette poser, da har du en ekstra forsikring mot regnet.

Hva om noe skjer?
Hva gjør du dersom du får feil på din MC? Eller dersom det skjer noe med kjøredressen? På langtur – uansett med hvilket kjøretøy – må man være forberedt på det uforutsigbare. Det gjelder ikke minst med MC.

-Sjekk forsikringen: Hvilke betingelser har du i Norge og i utlandet? Har du veihjelp inkludert i forsikringen? Sjekk dette i forkant av ferien, så du er forberedt og vet hva du skal gjøre dersom noe uforutsett skjer.

-Sjekk også hvor du finner verkstedoversikten for ditt MC-merke og lagre dette på telefonen. Litt basis verktøy kan være smart å ha med seg. Det kan løsne enkle ting som for eksempel et speil eller andre ting du lett kan fikse selv, avslutter Olaf Olstad i NMCF.

Olaf Olstad i NMCF.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser