Siste nytt
– Ved landeveiskjøring kan en motorsyklist bli utsatt for vindstøy på over 110dB. Det tilsvarer lyden av en motorsag på én meters avstand. I tillegg til å være svært ubehagelig er et slikt støynivå både skadelig og utmattende. Det er med andre ord et stort marked for bedre støydemping i MC-hjelmer, uttaler daglig leder Dag Axel Aarset Loe i DAAL Noise Control Systems AS i en pressemelding.
Han og gründerkollega Sigmund Birkeland ønsker å forbedre kjøreopplevelsen radikalt for millioner av motorsyklister. Med lovende kjerneteknologi og flere viktige industriavtaler på plass åpner firmaet nå for investorer.
Vindstøy
Konseptet bak DAAL er et egenutviklet system for såkalt «aktiv støydemping», spesialdesignet for motorsykkelhjelmer. En lydkilde og en avansert kontrollenhet integrert i hjelmen genererer motlyd som fjerner vindstøy, samtidig som den slipper gjennom viktige trafikklyder som bilhorn og sirener.
Ideen oppsto da Loe for noen år siden, som fersk motorsyklist, kjørte en to-ukers tur gjennom sommer-Norge. Turen var fin, men en bieffekt var piping i ørene i to måneder etter han kom hjem. Problemet var vindstøyen.
– Jeg var klar over dette på forhånd, og prøvde å minimere problemet ved bruk av ørepropper og god hjelm, men det holdt ikke. Og det fantes ingen gode løsninger, forteller han. Ørepropper fjerner dessuten også viktige trafikklyder – noe som i verste fall kan være farlig.
Stort markedspotensial
Siden unnfangelsen har ideen gått fra masteroppgave under akustikkstudiene til Loe ved NTNU, via selskapsetablering sammen med Birkeland i 2016, og til vellykket utvikling av grunnteknologi i 2017. De har inngått utviklingssamarbeid med en ledende aktør i hjelmindustrien, og har dessuten fått forespørsel om oppkjøp av prosjektet fra én større hjelmprodusent.
DAAL har fått prosjektfinansiering fra Innovasjon Norge, som også har vært med på å utvikle bedriftsstrategien. I tillegg var DAAL en av de første bedriftene til å motta millionstøtte fra Forskningsrådet gjennom ordningen STUD-ENT – et tilskudd for studententreprenører med spesielt lovende idéer.
Ønsker bred investorprofil
Selskapet åpner for investeringskampanje 27. februar, på plattformen folkeinvest.no. Loe og Birkeland mener investeringsplattformer som dette vil være viktige for en mer solid gründerkultur i Norge på sikt.
– Aktører som Folkeinvest muliggjør folkeinvesteringer i tidligfasebedrifter. Det er med på å forankre entreprenørskap i folket, det fordeler risiko og gir mulighet for å delta i verdiskaping og verdistigning for hvermannsen på en måte som tidligere har vært forbeholdt en relativt eksklusiv klubb, sier Loe.
Birkeland er enig:
– Dersom man ønsker å bygge opp en bredere gründerkultur i Norge, må denne kulturen være forankret i befolkningen på en mer helhetlig måte enn den er i dag. Derfor bør man legge til rette for finansieringsmuligheter som er tilpasset en moderne og digital verden, der flere har mulighet til å delta.
Bildene er levert av DAAL.