BMW FCW – nytt varslingssystem

Våre kolleger i 1000PS fikk tatt dette bildet av R1300GS prototype. Kommer mest sannsynlig med FCW

Så cruiser du avgårde, opptatt av dine egne tanker og du blir ikke klar over at bilen foran deg sakner bremser. Men – sykkelen din vet det. Den har hatt bilen i sikte lenge og når avstanden begynte å minke ga den deg et forsiktig lite varsel, et såkalt haptisk varsel (f.eks.en liten touch på bremsene) for å gjøre deg obs. Hvis du overså det, begynner sykkelen å bremse ned for å holde avstand, men ikke så mye at det blir farlig – maks bremsing er 4,4 m/s2 – altså rundt halvparten av det du oppnår ved maks bremsing.
Sytemet som gjør dette kalles FCW – Forward Collision Warning – og vil komme på noen nye BMW modeller i 2024. Typisk eksempel på det: R1300 GS. FCW må ikke forveksles med aktiv cruise kontroll. Til forskjell fra cruise kontroll er FCW kontinuerlig aktivt og overvåker kun avstand til hindringer foran – det har ingen innvirkning på hastigheten.
Fordelen med det er nettopp det at det er i kontinuerlig funksjon – ikke bare når du har låst hastigheten. Og: Den vanlige cruisekontrollen brukes i samarbeid med FCW og dermed blir cruise kontrollen også aktiv. Men – når cruise kontroll slås av er FCW fortsatt i virksomhet. Det er imidlertid verd å merke seg at FCW IKKE er at anti-kollisjonssystem. Jobben til FCW er å advare deg om fare foran – resten er opp til deg. Når det er sagt – fordelen med å ha en kontinuerlig overvåking av forankjørende er opplagt, men det fritar ikke føreren for å være oppmerksom.
Systemet er allerede i bruk på biler – nå implementerer BMW det også på motorsykkel. Ulempe: Systemet kan ikke ettermonteres på nåværende modeller.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser