Beta med totakter

Toscana er vel mest kjent for vin hos oss. Og Firenze er kanskje mer kjent for kulturopplevelser. Men det var akkurat her, i Firenze, at Beta oppstod. Fra å være en sykkelprodusent under navnet “Società Guiseppe Bianchi”(Ja, jeg elsker å slenge italienske fraser og navn rundtomkring!), gikk de over til motoriserte tohjulinger i slutten av 40-åra.

De to som styrte skuta, Enzo Bianchi og Arrigo Tosi, kom frem til sjakktrekket å kombinere litt bokstaver i navnene, og dermed ble Beta født.

Nok historie? Ikke vær nervøs! Det kommer ingen pizzaoppskrift. Derimot kommer det en liten presentasjon av deres nyeste totakter.

Ny totakter for skauen
Beta, som siden noenogsøtti har hatt tilhold i Rignano Sull`Arno, noen mil unna Firenze, er vel muligens mest forbundet med trial. Flere Vm-titler gjør jo slikt. Men fokuset på cross og enduro har vært der lenge. Og nå klinker de til med en nyutviklet totakter for skauen.

Totakter, dere! Noen av oss får faktisk glede-frysninger bare av ordet. Og det virker riktig så lovendes for slike folk. Bl.a. KTM har jo suksess med enduroversjoner med denne ypperlige motorkonstruksjonen, og det ryktes at Husqvarna har noe riktig så spennende på trappene… Det jobbes med innsprøyt både her og der.

Så da ser vi kanskje skikkelig hylende maskiner tilbake på banen i både de store klassene i MX og også RR snart da? For da kan kanskje “miljøkortet” legges tilbake i stokken.

Flere nyvinninger
Nok om det. For de nye Beta RR Enduro 2T 250/300 MY2013 kjører forgasser. Men det ser ekstremt smooth ut. Beta legger vekt på at alt er utviklet “In House”. Av annet skryt kan nevnes endret rammegeometri fra 4t-versjonen, for “å passe totaktsmotoren”. Jevn og lineær kraftleveranse var noe de gamle totakterne ikke kunne skilte med, men nå skal denne/disse presentere slikt.

Legg til halvannen kilo lettere hjul, FMF-eksos, Sachs-gaffel med hendig hjul man kan innstille returen på uten verktøy, og en udefinerbar følelse av at “italienerne lager greier med sjel”, så kan dette bli ekstremt bra.

Prøvekjøring kommer så fort vi får lov. Pris senere. Mer info om Betas produkter finner du HER.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser