111.000 sykler med i årets Distigingusihed Gentleman’s Ride (DGR)

Tekst og foto: Tor H. Omland
Årets «Distigingusihed Gentleman’s Ride» (DGM) samlet søndag 19. mai et rekordhøyt antall deltakere med sine 111.000 ekvipasjer i 958 ulike byer spredt over hele jordkloden. I Norge gikk løpet av stabelen i seks ulike byer (Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Sandefjord og Kristiansund), og vi ble med på turen som gikk i Stavanger og omegn.

Tradisjonen tro startet turen hos distriktets Triumph-forhandler, Arena MC, der butikkens ansatte og flere medhjelpere utenfra, velvillig stilte på dugnad med vafler og kaffe. Daglig leder, Linn Kant, hadde til og med fått svigerfar til å stille med servicebil som baktropp i tilfelle det skulle oppstå tekniske problemer underveis.

Flesteparten av turens deltakere var iført bekledning og på en motorsykkel som straks fører tankene til den engelske landsby serien «Med hjartet på rette staden» og 50-tallets nydelige kreasjoner. For da Mark Hawwa grunnla DGM i Australia i 2012, ønsket han å motvirke stereotypien om motorsyklister som rufsete, skinnkledde bøller, kun på jakt etter å lage trøbbel. Den distingverte herremannen med blikk for sine medmennesker, anså han til å være den rake motsetning, og dermed var basisen for både DGM sin formålsparagraf og dresskode lagt. Arrangementet er likevel åpent for alle som kjører tohjulinger eller sidevognssykkel. DGM Stavanger sin primus motor, Vim Huisman, møtte opp med sin Ural 2010 Patrol der en av arrangementets fotografer tok plass i sidevognen.

Før avreise mot Sandnes og Stavanger minte Wim oss på formålet med dagens tur. Et veldedighets arrangement med fokus på menns helse, og da spesielt kampen mot prostatakreft og forbedret psykisk helse. For hvert år tar over 55.000 menn sitt eget liv som følge av det som er en av de raskest voksende sykdommene blant verdens befolkning, nemlig psykiske lidelser. Tilsvarende var det i 2020 registrert 375.000 dødsfall knyttet til prostatakreft på verdensbasis. En oppfordring gis herved til å ta en tur for en EU-kontroll og eventuelt påkrevd behandling av både kropp og topp.

DGM etablerte sitt tette samarbeid med Triumph allerede to år etter grunnleggelsen, og enda to år senere ble DGM veldedighetspartner med Movember bevegelsen. Dermed holdes administrasjonskostnadene på et minimum slik at mest mulig av de innsamlede bidragene gjør direkte nytte for seg.

Om du ønsker mer informasjon rundt hva DGM står for, anbefales å laste ned DGM-appen. Her får du blant annet tilgang til informasjon om arrangement i din egen by, innsamlede bidrag og verktøy som du kan bruke i samtaler med venner og kollegaer.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser