Maks opplading til GGN

Kroppen forbrenner voldsomme mengder energi under et så langt løp; jo mer energi du har lagret i kroppen før konkurransen, desto lenger holder du deg opplagt i løpet, gjør færre feil, og kan kjøre fortere. Med en ordentlig opplading kan du stå på startlinjen med opp til tre ganger så mye energi lagret i kroppen.

Karbohydratrik mat er å foretrekke, da denne inneholder mye energi som kan lagres i kroppen, den binder vann, og det er først og fremst karbohydrater som kroppen har lettest for å forbrenne under belastning.

Men hva er karbohydratrik kost? Se på dette som en samlebetegnelse for stivelse, sukker og kostfibre, og du finner dette i for eksempel pasta, poteter, ris, brød og müsli. Etter at du har spist, bryter kroppen raskt ned dette til glukose, som lett kan tas opp i blodet. Overskuddet av glukose lagres i muskler og blir til glykogen. Se på dette som en reserve som er raskt og lett for kroppen å forbrenne når du er inne på din tredje eller fjerde runde.

For kroppen er det enklest å forbrenne karbohydrater, glukose, men når kroppens lager av dette er oppbrukt, går den over til isteden å forbrenne protein, og begynner da å bryte ned musklene. At proteinrik kost er bra etter treningspass kjenner du kanskje til, det hjelper til med å bygge muskler, men rett før en konkurranse bør fokuset ligge på karbohydrater.

For å lade kroppen maksimalt anbefales det at du starter allerede tre dager før konkurransen. Kjør deg tom for energi i et hardt treningspass, gjerne enduro, så klart. Å benytte samme muskelgrupper som under konkurransen, er nemlig en fordel. Rett etterpå sørger du for å få i deg ”raske karbohydrater”, det vil si hvitt brød, rosiner eller sportsdrikk. Etter en time spiser du så et solid måltid med mye pasta, poteter eller ris.

Anbefalingen ligger på 8-10 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt og dag, så hvis du veier 70 kilo, bør du altså få i deg rundt 600 gram karbohydrater per dag.

Ikke glem å drikke mye vann under oppladingen. Hvert gram karbohydrater binder 2,7 gram vann, og jeg garanterer at du vil trenge alt det vannet du kan lagre. 

De siste dagene før konkurransen kjører du ingen trening, men ”hviler deg i form”, som også pleier å være det enkleste rådet å følge.
På selve konkurransedagen anbefaler jeg at du spiser skikkelig tre timer før start, og starter du om morgenen, passer en grøtfrokost bra. Hvis du spiser for sent før starten, risikerer du å ha mat igjen som skal bearbeides i magesekken, og kroppen har nok med løpet uten å måtte tenke på dette også.

Under selve løpet må du drikke ofte, men små mengder. Å kjøre med en væskepose på ryggen er lurt. Bruk gjerne sportsdrikk, da denne i tillegg til energi også inneholder litt natrium, som gjør at væsken bindes i kroppen. 

Under Gotland Grand National kan det også være lurt å ha en pose konsentrert karbohydrat-gel, som du får i deg når trettheten smyger seg på, men problemet er imidlertid å gjøre dette i fart. Både når det gjelder sportsdrikk og først og fremst gel, er det smart hvis du har prøvd dette et par ganger under trening for å kjenne hvordan kroppen reagerer. Av egen erfaring vet jeg at magen ikke alltid liker slike ting.

Lykke til på lørdag!

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser